ליקוי בניה – 10 הנפוצים

מהו ליקוי בניה?

המונח " ליקוי בניה " מתאר פגם או כשל בבנין, דירה, בית וכל מבנה אחר ואשר עלול לפגום באחד מאלה או יותר:

א. בערכו

ב. בשלמותו

ג. במראהו האסתטי

ד. בהנאת ובטחון המשתמשים והעוברים והשבים, בהווה או בעתיד

ה. בבטחון , נקיון ואיכות סביבת הבנין

עורך דין ליקוי בניה : גולן ושות' משרד עורכי דין

מהם הגורמים לליקוי בניה?

הפגם  או הכשל יכולים להתבטא באי ביצוע עבודת הבניה בצורה מקצועית, שימוש בחומרים פגומים או כאלה שאינם עומדים בתקן. סטיות מהוראות תקני הבניה הקבועים בחוק הישראלי או התעלמות מהם, וכן סוגי כשלים ספציפיים המנויים בחוק המכר דירות , אשר יפורטו להלן.

מתי נגרם הליקוי ועל ידי מי?

ליקויי בניה יכול להגרם בכל שלב משלבי הבניה : תכנון אדריכלי לא נכון או רשלני, תכנון הנדסי שגוי , חישובי עומסים לא נכונים,  תכנון פרוייקט לא מקצועי, ביצוע בלתי מקצועי של פועלי בניין, מפקחים, קבלני ביצוע, קבלנים חיצוניים ועוד נושאי ובעלי תפקידים.  .

סוגים של ליקוי בניה

קיימים סוגים רבים של ליקוי בניה , אולם בעיקרון הם מתחלקים לשלוש סוגים עיקריים:

א. ליקוי בניה בביסוס ובשלד – ליקוי במבנה וקונסטרוקציה הנחשב לחמור ביותר

ב. ליקוי בניה קוסמטי – הנחשב לקל

ג. ליקויי בניה אחרים

מהו ליקוי הבניה הנפוץ ?

קיימים מספר ליקויים שהם השכיחים ביותר מבין ליקויי  הבניה

1. ליקוי בניה באיטום / רטיבות

 ב-48% מהדירות בבניינים משותפים וב-33% מצמודי הקרקע נמצאו בעיות באיטום.

רטיבות בדירה עקב מי הגשמים החודרים דרך מעטפת הבית החיצונית, אינה רק פגם אסתטי, אלא כשל שיכול לגרור נזק בריאותי. המים נספגים בקירות ובתקרה ונשארים כלואים זמן רב. הרטיבות מתפתחת לקילופי צבע, תפרחות על הקירות וכתמי עובש שמפיצים ריחות וגורמים לקשיי נשימה, ברונכיט ואסטמה.

2. ליקוי בניה בטיח / סדקים

כיסוי צבע שאינו אחיד, טיח גבשושי, סדקים, בליטות, שקעים וקילופים – כל אלה יכולים לפגום באופן מתסכל למדי במראהו של בית חדש ומעיד על "חפיפניקיות" מתסכלת, במקום בו הושקעו סכומי כסף עצומים. ובכל זאת, מדובר בבעיות נפוצות למדי.

3. ליקוי בניה באינסטלציה

 דליפות מים מצנרת או הנחת צינורות בקוטר שאינו מתאים, שברים ופגמים באמייל של אמבטיות, כמו גם חוסר בלחץ מים בברזים, התקנת ברזים רופפים וכן מיקום לא ראוי לכלים סניטריים, לצד ריחות לא נעימים ומערכות חימום מים שאינן פועלות באופן תקין.

4. ליקוי בניה בשלד ובנייה

ליקויי בניה המופיעים בשלד הבנין  הם ליקויים חמורים ובלתי הפיכים, הפוגעים ביסודות ויכולים לגרום להתמוטטותו של המבנה או לחוסר יציבות. כך למשל מעקה פגום עקב אי ציות לתקן, נשירה של חיפויי קירות, סטייה של הקיר התומך, סדקים עבים הנוצרים בקירות המבנה, מדרגות שנעקרו ממקומם ועוד.

5. ליקוי בניה בקירות, ריצוף וחיפוי

 שקיעת אריחי ריצוף בודדים או משטחים שלמים, היווצרות כתמים על האריחים, היווצרות שברים או סדקים באריחי ריצוף,  הפרשי מפלסים או שיפועים חריגים, הנחת ריצוף ללא מרווחים מתאימים וללא מילוי נדרש ("רובה") וגם ריצוף ואריחים המתנתקים ממקומם וחללים במילוי הטיט מתחת לאריחים.

6. ליקוי בניה בעבודות חשמל

מיקומים לא נכונים של שקעים , בעיות מהותיות יותר בלוח החשמל, גם אם הן לא נראות לעין לא ממבט ראשון. כדאי להשוות כבר בהתחלה את המצב למפרט הקיים ולשקול בקרה של איש מקצוע.

7. ליקוי בניה במסגרות ודלתות

 דלתות קצרות שגובהן נמוך מ-2 מטר נטו או כאלה שרחוקות מפני הריצוף; דלתות פגומות ושבורות או כאלה שנמצא בהן פגם בציפוי; פתחי כניסה צרים מדרישות תקנות התכנון והבנייה או מיקום דלתות ומשקופים שלא על-פי התוכנית – בעיות שפתרונן מורכב הרבה יותר – ואפילו דלתות שחוסמות מעברים לחדרים או לפרוזדורים.

8. ליקוי בניה במים וביוב

בעיות קורוזיה ,  נזילות מצנרת פלסטית מאזור החיבורים – לרוב בשל אביזרים לא מקוריים שקבלנים נוהגים להשתמש בהם.

גם מיקום השוחה של מערכת צנרת הביוב בסמוך ליסוד הבניין היא ליקוי האסור על-פי התקן.

9. ליקוי בניה בפיתוח חוץ

 דרכי גישה לא בטיחותיות לדירה, וכן קירות ומעקות לא תקניים ובכלל זה שיפועי ריצוף ואיטום רצפות וקורות יסוד.

10. ליקוי בניה בנגרות ומטבחים

 התנפחות העץ כתוצאה מנזילה סמויה, בעיית איטום או שימוש בחומרים ירודים שגורמת לסגירה בעייתית של דלתות או מגירות, מדפים שוקעים ופרזול לא איכותי.

התקשר אלינו:

054-5987144

צור איתנו קשר:

golanjonathan@gmail.com

כתובת המשרד:

רח' י.ד. ברקוביץ' 4, תל-אביב

דילוג לתוכן